О манастиру Фенек

МАНАСТИР ФЕНЕК

О манастиру

Манастир Преподобне Мати Параскеве – Фенек из XV века, налази се у атару села Јакова, у општини Сурчин , 25km од Београда. Због велике историјске повезаности спада у групу фрушкогорских манастира, иако географски не припада Фрушкој Гори.

Првим ктитором сматра се деспот Стефан Лазаревић који, на месту данашњег Фенека гради најпре храм посвећен у част Света Три Јерарха (око 1410год.) Црква је била скромних димензија моравског стила. Након што су у Фенек пренете мошти Свете Петке, заслугом свете Јефимије (деспотица Јелена Мрњавчевић) и свете Евгеније (царица Милица), храм постаје манастирски и ту се насељава братство.  Тако фенечка обитељ постаје дом Светој Параскеви за наредних готово сто година и ту се формира изузетно снажан култ светитељке коју и данас Срби веома воле и поштују. Како син кнеза Лазара није имао потомака, деспотска титула након његове смрти (1427) прелази у дом Бранковића као и брига о манастиру Фенек. Тако су крајем XV века Свети Бранковићи – мајка Ангелина са синовима, Максимом и Јованом, преузели старање о подизању светиње и постали њени други ктитори. Први писани запис о манастиру налази се у минеју јеромонаха Захарије из 1563. године.

На месту старог Храма који је био у лошем стању подигнут је нови у периоду од 1793 до 1797. и освештан је за време игумана Викентија Ракића. Такође, недалеко од саборног храма, налази се капела посвећена, такође, Светој Петки. За ово манастирско здање везује се највећи број легенди и сведочанстава о исцељењу и чудима која су се десила молитвама врених Светој Параскеви. Према предању, први ктитор била је Света мајка Ангелина, а данашње здање подигнуто је на месту старог око 1800. године.

O manastiru Fenek 1

У току је осликавање храма, обнова манастирског конака и завршетак радова на манастирској винарији. Поред свега тога, Света Литургија и остала богослужења су свакодневна и веома посећена.

Manastir Fenek dron

НЕКАДА И САДА

Историјат манастира

Крајем 18. и почетком 19. века манастир Фенек је био у центру неколико историјских догађаја. У њему су се 1788. састали кнез Алекса Ненадовић и аустријски цар Јосиф II. После пропасти Првог српског устанка 1813. у њему су месец дана боравили вожд Карађорђе и његов син Алекса, о чему постоји и спомен плоча. Такође том приликом све до 1815. овде су боравили студенички монаси заједно са моштима св. краља Стефана Првовенчаног (у монаштву Симона). Ту је био и један Карађорђев сусрет са протом Матејом.

У Првом светском рату манастир је запаљен, а у Другом 1942. године готово сасвим разорен.

Значајнију обнову покренуо је 1990. године епископ сремски Господин Василије, а највећи приложници били су Општина Земун, фармацеутска компанија «ICN Galenika» и верни народ. Опсежни радови су завршени 1991. године, када је обновљени храм Свете Петке осветио блаженопочивши патријарх српски Павле.

Како су у манастиру остале само две старије монахиње, договором надлежних епископа, сремског Василија и рашко-призренског Артемија, манастир 2006. године поново постаје мушки. У Фенек долазе игуман, архимандрит Михаило (Тошић) из Сопоћана, протосинђел Макарије (Ристић) из Дечана и јерођакон Марко (Ивановић) из Сопоћана. Две године касније, игуман Михаило добија на управу манастир Свети Архангели код Призрена, а на месту игумана наслеђује га отац Макарије. Тако садашње братство чине: игуман, архимандрит Макарије (Ристић), јерођакон Марко (Ивановић), јерођакон Нектарије (Михаиловић); монаси: Јустин (Војкић), Николај (Стојсављевић), Георгије (Мирковић)

Последњих година манастир се константно развија како духовно тако и материјално: aсфалтиран је пут до манастира, уведени су вода и гас, порта је ограђена зидом, засађени су виногради, саграђена је манастирска винарија. Братство се бави пољопривредом, виноградарством, пчеларством и производњом вина, ракије и лековитих производа на бази биља. Манастир се издржава и обнавља углавном од властитог рада и ретких донација добрих људи.